Ajankohtaista

Staalon Festit Kittilän kylänraitilla taithen ja kaupan päivänä 17.9.2022

Kittiläläinen paikallinen rikas kulttuuritarjonta tulee raikkaalla otteella kaikkien ulottuville lauantaina 17.9.2022. Tapahtuma tuo muun muassa mielenkiintoisia työpajoja, kulttuuria, ohjelmaa lapsille ja nuorille ja vilkasta kaupankäyntiä syyskuiseen viikonloppuun. Tänä vuonna Kittilän kunnan vapaa-ajanpalvelut; kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi sekä kirjasto tuottavat festien sisällön tiiviissä yhteistyössä. Mukana järjestelyissä ovat myös aikaisempien vuosien tapaan useat paikalliset toimijat.

Tapahtuman ohjelma päivitetään näille sivuille. Ohjelma elää koko ajan ja esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla staalonfestit.fi sekä tapahtuman Facebook-sivulla facebook.com/staalonfestit/ ja Instagram-sivulla instagram.com/staalon_festit

Pidätämme oikeuden myös ohjelman muutoksiin tarpeen vaatiessa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä:

Kittilän kunta (kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi,
kirjasto ja Kideve Elinkeinopalvelut), Taideseura Staalo, Kittilän seurakunta, Kittilän
kirkonkylän kauppiaat, Palsa- ja Särestöniemi-museot / Kauko Sorjosen säätiö.

 

Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry: Bandoneontaiteilija Henrik Sandås pitää kolme pop-up-konserttia Staalon Festeillä

Henrik Sandås on bandoneontaiteilija, jonka ohjelmistoon mahtuu argentiinalaisen tangon ja tango nuevon ohella barokin musiikkia, uutta taidemusiikkia sekä improvisaatiota. Hänen puhutteleva soittotyylinsä ja tunteelliset tulkinnat ovat herättäneet ihastusta ympäri Eurooppaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa.  Hän on yksi Suomen kysytyimmistä tango nuevo –spesialisteista ja omistaa nykyisin enemmän ja enemmän aikaansa myös musiikin säveltämiselle, sovittamiselle ja orkestroinnille. Sandås voitti kansainvälisen Frosini Grand Prix -kilpailun Tukholmassa vuonna 1998 (harmonikka) ja Libertango -kilpailun Lancianossa, Italiassa vuonna 2007 (bandoneon). Sandås on myös esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Henrik Sandås esiintyy:

  • Klo 12.00-12.15 K-Supermarket Kittilässä, Valtatie 31-33
  • Klo 13.00-13.15 TunturiKalusteella, Valtatie 39
  • Klo 14.00-14.15 Kukka- ja lahjapuoti Lumitähdessä, Valtatie 32

 

Kiertävä lastenkulttuurikeskus Kattila ry järjestää leffaillan Ylärillä: Film Fest: Sininen tiikeri K13

Nuorten leffaillassa katsotaan visuaalisesti kaunis ja ajatuksia herättävä elokuva Sininen tiikeri (90 min) ja nautitaan Kattilan tarjoamista leffaherkuista. Elokuvan jälkeen keskustellaan ja puretaan elokuvasta heränneitä tuntoja taidetyöskentelyn kautta. Elokuvaillan ja työpajan vetää Tiina Puljujärvi. Tilaisuus on K13. Vapaa pääsy.

Tapahtuma on osa Kiertävä lastenkulttuurikeskus Kattilan Taidetta tuntureille -hanketta.

 

Työväentalolla kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaan luotsaama Kalervo Palsa ”Healing” yhteisötaideteos -savityöpaja

Kalervo Palsa “Healing” on yhteisötaideteos, jossa työstetään taiteen avulla yhteistä muistivarantoa konkreettisesti käsin. Ajatuksena on yhteisöllisen ja sosiaalisen veistoksen käsite, jossa taideteos syntyy osallistujien yhteistoiminnasta. Yhteisötaideteoksen lähtökohtana ovat tarinat Kalervo Palsan elämästä ja taiteesta.

Kalervo Palsa “Healing” koostuu kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaan alustuksesta ja kuvanveistotyöstä, jossa osallistujat muovaavat savesta oman tulkintansa Kalervo Palsan ajasta ja taiteesta. Teos huipentuu yhteiseen keskustelutilaisuuteen, jossa osallistujien teokset asetetaan esille osaksi juhlavuoden-tapahtumaa. Näyttelyn jälkeen teoksissa käytetty savi kierrätetään materiaaliksi uusiin taideteoksiin. Teos on osa Kalervo Palsan 75-juhlavuoden nykytaideteosten sarjaa.

HUOM! Tapahtuma on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista tai aiempaa
kokemusta taiteesta. Osallistuminen edellyttää mukana oloa kaikissa osioissa.

Kalervo Palsa “Healing” alkaa klo 14.00 ja kesto on noin 1,5-2h.

 

Kittilän Työväentalolla ohjelmaa koko perheelle

Staalon Festeillä ohjelmaa koko perheelle Kittilän Työväentalolla. Ohjelmaan on vapaa pääsy ja kahvila on avoinna tapahtumien ajan.

Salissa on klo 10.00 RallaGroupin lastenmusiikkikonsertti Hillasuun laulut Revontulimaassa – Musiikkiseikkailu koko perheelle. Hillasuu kuljettaa sinut mukanaan musiikilliselle retkelle Lapin luontoon. Musiikkiseikkailun aikana kohtaamme kettuja, poronvasan, kalastajia ja tietysti itse Hillasuun syksyisen revontulitaivaan alla. Tuokion vetää kittiläläläinen RallaGroup, joka on saanut vapaan sivistyön myöntämän Kittilän kunnan kulttuuriavustuksen sovitustyöhön vuonna 2021. RallaGroupissa: Elina Alatörmänen, Sarianna Kivilahti ja Elina Koivuniemi. Leikeissä mukana Tiina Puljujärvi.

Paikalla on myös MLL ja Perhekeskus, joilla yhteinen puuhahetki lapsille, jossa mukavaa yhdessäoloa sekä toimintaan tutustumista leikkien lomassa klo 11.00-13.00

Kalle Jauhojärvi tekee lapsille kasvomaalauksia klo 11.00-13.00

Tule myös kokeilemaan täysin turvallista, melutonta, luoditonta ja laseritonta Ekoase-ammuntaa Työväentalon pihalla. Vetäjänä Kittilän liikuntatoimi ja Pasi Juntunen

 

Runohuone avoinna klo 10.00-18.00

Staalon Festeillä Runohuone on avoinna klo 10.00-18.00. Runohuoneella Tapani Tavin 30 vuotta ammatikseen runoilijana ja kirjailijana -näyttely.

Ohjelmassa myös Kirjoittajat esittävät: Viiden minuutin show per nuppi – eli per kynä!, Staalo –kittiläläinen kulttuurilehden julkaisu, SÄIE-duo esiintyy.

 

Staalon Festeillä yökahvilan etkot kirjastolla K11

Illan ohjelmassa lautapelejä ja kahvia sekä Tiina Puljujärven vetämä Among Us – Live action -roolipeli. Mukana menossa Nuorisopalvelut sekä seurakunnan nuorisotyö, tule tutustumaan!

21.00-00.00 Ilta jatkuu perinteisellä Yökahvila Käellä K13

 

Staalon Festit huipentuu iltaan Työväentalolla

Staalon Festien hieno päivä huipentuu tältä vuodelta iltaan Kittilän Työväentalolla! Tökärillä Hilkka Suomalainen vetää ensin yhteistanssin ja laulujensanakilpailun klo 19.30 alkaen. Tämän jälkeen ilta jatkuu aina klo 01.00 saakka karaoketansseilla, jotka vetää Raimo Hanhivaara! Baari myös auki.

 

Staalon Festeillä Entiset nuoret esittävät runo- ja laulukokoelman Elämänkaari Kittilän kirkossa

Entiset nuoret esittävät runo- ja laulukokoelman Elämänkaari Kittilän kirkossa klo 18.00. Tilaisuudessa kuullaan Milla Kiviojan, Anna-Mari Kaskisen, Susanne Kallojärven ja Aale Tynnin tekstejä, sekä Pekka Simojoen, Mikko Alatalo-Harri Rinteen, Petri Laaksosen ja Lasse Heikkilän lauluja.Tilaisuuden kesto 1 tunti. Vapaa pääsy.

Staalon Festeillä Kiertävä Lastenkulttuurikeskus Kattila ry järjestää ohjelmaa Kittilän Kirjastolla

Sienisade klo 14.00 – 15.30 kuvataidetyöpaja
Tunnetko jo röllirusokkaan ja tihkutympösen? Tai kenties mönjävahakkaan tai pienen pienen hitutötterön? Voisivatko loispiponen ja tihkutympönen olla parhaat kaverit? Sienet ovat ihmeellisiä; kauniita ja kauheita, ihania ja ällöjä!

Sienisade-työpajassa lähdetään sieniretkelle mielikuvituksen metsiin, ja tehdään omia sieniä maalaten ja leikaten. Sienistä kootaan yhteinen sienisade-teos esille kirjastoon. Kun sienikausi alkaa hiljentyä, jokainen saa viedä omat sienensä kotiin.

Työpaja sopii kaikille joilla pysyy sivellin ja sakset kädessä, ja siihen voi osallistua myös yhdessä aikuisen kanssa. Työpajan ohjaa kuvataiteilija Mari Oikarinen, joka on myös intomielinen sienestäjä.

Mitä ötö ??? klo 14.00 musiikillinen ja osallistava teos
Mitä ötö ??? on musiikillinen ja osallistava teos lapsiperheille. Ötökkätutkijan ja ötökkäintoilijan matkassa sukelletaan ötököiden elämään laulujen ja lorujen siivittämänä. Esiintyjinä toimivat musiikkikasvattaja Mari Mulari ja Elina Alatörmänen. Kestoltaan esitys on 30 minuuttia. Kuva liitteessä: @Tatu Kantomaa

Markalla Laakkosia klo 15.00 liiketeos aakkosista
Markalla Laakkosia on saanut innoituksensa Heli Laaksosen mainioista Lounais-Suomen murteella kirjoitetuista runoista aakkosista sekä Elina Warstan hurjasta kuvituksesta. Liikkuvia aakkosia viedään sinne missä niihin juuri tutustutaan ja niitä opitaan. Tanssivat interaktiiviset aakkosleikit ja liikepohdinnat tarjoilevat muina muotoina sen mitä me paperilla tuijotamme.

 

Kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen julkistaa uuden teoksensa ja pitää esitelmän Kittilän kirjastolla

Tamperelainen kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen on tavattavissa Kittilän kirjastolla. Hän on pitänyt vuodesta 1982 lähtien yli sata yksityis- ja ryhmänäyttelyä ja julkaissut toistakymmentä kirjaa ja kymmeniä artikkeleita taiteen, filosofian ja kulttuurihistorian aloilta. Julkaisuihin lukeutuu kirjoja ja artikkeleita myös Kalervo Palsasta. Siukonen on toiminut Kuvataideakatemian professorina ja Lapin yliopiston lehtorina. Hän sai kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2017.

Staalon Festeillä uudesta julkistettavasta teoksestaan Jyrki kertoo näin: “Lähtökohtani teokseen on Kalervo Palsan taiteeseen ja elämänkatsomukseen liittynyt halu provosoida ja kyseenalaistaa. Palsan aiheista löytyy useita makaabereja esimerkkejä, joissa hän käy päin poroporvarillista arvomaailmaa. Valitsin teokseni paikaksi nimenomaan kirjaston, koska Palsalle Kittilän kirjaston kaunokirjallisuus ja taidekirjat tarjosivat jo varhain merkittävän reitin laajaan sivistykseen. Myös teokseni fyysinen muoto on kirja, johon olen tuonut mukaan “palsamaisen” provokaation. Teos on siis yhtäältä kirjan muotoinen objekti, toisaalta käsitteellinen esineveistos.” Teos on osa Kalervo Palsan 75-juhlavuoden nykytaideteosten sarjaa. Tuottajina Palsa-museo sekä Kittilän kunta.

Esitelmässään Provosoinnin ja häirinnän taide. Kalervo Palsa vastarinnan ja vastarannan kiiskenä Siukonen tarkastelee Kalervo Palsan taiteellista toimintaa häiriön tuottamisena ja vastahankaan asettumisena. 

Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

 

SÄIE esiintyy Soikkelilla

SÄIE esiintyy Staalon Festeillä Soikkelilla. SÄIE on popahtavan folkahtava paikallinen kokoonpano Tunturi-Lapista. Akustisen tarinoinnin taustalla ja keulassa ovat äkäslompololainen Eveliina Niva ja kittiläläinen Elina Alatörmänen. Lappilaisten naisten lauluissa liikutaan usein luonnossa tai kahvikupin äärellä pohtimassa syntyjä syviä. Musiikin pohjoinen tunnelma hiipii vuoroin jalan, vuoroin ihon alle. Heinäkuussa maailmalle kirmasi bändin debyyttisingle Säikeet, joka nimikkobiisinä availee syntytarinaa menneistä elämistä asti. Elokuussa maata ravistelee seuraava singlejulkaisu Mannerlaatat ja lisää musiikkia julkaistaan syksyn aikana. 

Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

 

Reidar Särestöniemen elämäkertaa kirjoittava kulttuuritoimittaja Noora Vaarala Kittilän kirjastolla

Kulttuuritoimittaja Noora Vaarala on tavattavissa Staalon Festeillä Kittilän kirjastolla. Noora on kasvanut Kittilässä ja asuu Helsingissä. Hän on tällä hetkellä töissä Helsingin Sanomien sunnuntaiosastolla ja palaa syksyllä freelanceriksi. Noora on aiemmin kirjoittanut lastenkirjan ja toimittanut esseekokoelman.

Staalon Festeillä Vaarala kertoo tekeillä olevasta Reidar Särestöniemen elämäkerrasta. “Elämäkerrassa keskitytään erityisesti rakkauteen: ketä ja mitä Reidar Särestöniemi rakasti, miten hän ilmaisi rakkauttaan, miten se näkyi taiteessa. Ei vain romanttista rakkautta ihmisiin vaan myös rakkautta luontoon, väreihin, Lappiin.” Noora kuvailee. Reidarin tarina oli vaivannut häntä vuosien ajan, hänen mielestä Särestöniemestä on kuvattu yksipuolinen julkisuuskuva stereotyyppisenä kuvataiteilijana. Elämänkerran kautta etsitään sitä oikeaa Särestöniemeä, joka ei aikanaan uskaltanut olla sitä mitä oli, lisäksi Reidarin kokemukset syrjinnästä ja ajatukset monimuotoisuuden säilymisestä ovat ajankohtaisia tässä ajassa.

Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

 

Kirjailija Juhani Karila Kittilän kirjastolla

Kirjailija Juhani Karila on tavattavissa Kittilän kirjastolla. Juhani on kotoisin Lapista Pelkosenniemeltä Kairalan kylästä. Hän on valmistunut tiedotusopin maisteriksi Tampereen yliopistosta ja työskennellyt toimittajana mm. Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa.

Karila voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2010. Raati kutsui hänen tekstiään ”huh-proosaksi”. Karila jatkoi nopeatempoisen tyylinsä soveltamista esikoisnovellikokoelmassaan Gorilla. Kirja sai kiittävän vastaanoton ja sijoittui toiseksi Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa.

Staalon Festeillä Juhani kertoo mm. Kalevi Jäntti ja Jarkko Laine palkintojen saaneesta kirjastaan Pienen hauen pyydystys sekä uudesta työn alla olevasta romaanistaan.

Aikataulu tarkentuu myöhemmin.